Hieronnan vaikutukset

MIKSI KOIRIA TULISI HIEROA?

Hieronnan tavoitteena on energinen ja valpas koira, joka käyttää liikkuessaan kehoaan tasapuolisesti ja jonka paino jakautuu mahdollisimman oikein.

On useita syitä miksi koira kuormittaa kehoaan väärin. Loukkaantumiset, rakenne, liikunta ja ikä ovat merkittäviä tekijöitä koiran lihaskunnon ja sen ylläpidon kannalta.

Hieronta toimii osana loukkaantumisten ja leikkausten jälkeistä kuntoutusta. Lisäksi koirat varovat luonnollisesti arkoja raajoja/alueita, jolloin keho kuormittuu väärin rasittaen ylimääräisesti terveitä osia.

Harva koira on rakenteellisesti niin täydellinen, että se liikkuisi kuormittamatta jotain kehonsa osaa enemmän kuin pitäisi. Lihashuollon kannalta haastavia koiria ovat esimerkiksi pitkäselkäiset tai voimakkaasti kulmautuneet koirat.

Monipuolinen liikunta pitää lihaksiston liikkeessä, yksipuolinen liikunta tasaisella ja kovalla alustalla puolestaan on myrkkyä lihaksiston tasapainoiselle kehittymiselle ja nivelten liikkuvuudelle. Myös ulkoiluvälineet – liian kapea panta tai epäsopivat valjaat – voivat aiheuttaa lihasten jumiutumista.

Urheilukoiraa voi verrata huippu-urheilijaan, joka tarvitsee kovassa treenissä lihashuoltoa. Eri lajit kuormittavat kehon eri osia eri tavalla. Runsaasti hyppyjä vaativa laji kuormittaa niveliä ja lihaksia eri tavoin kuin pitkään staattisessa asennossa kulkemista vaativa laji.

Vanhojen koirien liikeradat lyhenevät, niillä esiintyy nivelkulumia ja usein myös nivelrikkoa. Vastaavasti pennuilla ja nuorilla koirilla esiintyy takakorkeutta, mikä kuormittaa sekin kehoa väärin. Vaikka pennun keho ei itsellään kaipaisi hierontaa, on se hyvä totuttaa rauhalliseen käsittelyyn. Koirahierojalla käynti voi olla mukava ja hyödyllinen kokemus pennun tulevaisuutta ajatellen.

 

Hieronnan vaikutukset
— imunestekierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat
— kuona-aineet poistuvat
— verenkierto lihaksessa piristyy
— elimistössä vapautuu hierottaessa endorfiineja, jotka lievittävät kipua
— hieronta vähentää kiinnikkeiden ja arpikudosten kehittymistä
— vammojen ennaltaehkäisy
— koira hahmottaa ja tiedostaa kehoaan kosketuksen jälkeen paremmin ja sitä kautta myös hallitsee kehoaan paremmin, mikä ennaltaehkäisee loukkaantumisia

 

MILLOIN KOIRAA EI HIEROTA?

On tilanteita, jolloin koiraa ei voi hieroa ja ne kaikki liittyvät koiran terveydentilaan. Koiraa, jolla on syöpäkasvaimia ei hierota. Myös tulehduskipulääkekuurien aikana on usein paras jättää koira hieromatta ja odottaa tulehduksen paranemista. Edelleen sydänsairauksien kohdalla on syytä olla varovainen, sillä hieronta lisää verenkiertoa ja tätä kautta rasittaa myös sydäntä. Mikäli koirasi syö sydänlääkkeitä, konsultoi eläinlääkäriäsi hieronnan suhteen.

Juoksuaikaiset tai tiineenä olevat nartut, sekä juuri synnyttäneet nartut saavat nekin keskittyä muihin asioihin kuin hierontaan.